Een Travellerspoint blog

Eindelijk op pad

...maar het weer is naadje!

rain 15 °C
Bekijk Op naar Norge op zwit.too's reiskaart.

Donderdag, 8 mei ‘14
Anneke had het plan om vroeg te vertrekken, maar ik had een ander plan: later vertrekken!
We willen naar Heidenau en dat ligt een stukje onder Hamburg. De afstand is ongeveer 350 kilometer. Dus we hoeven helemaal niet zo vroeg weg. Dan heb je ook minder kans op files op de A1 richting Duitse grens.
En zo kwam het ook. Richting Osnabrück dus. En ondertussen maar regenen, spetteren en plenzen. Dat rijdt niet zo lekker, maar … we hebben weinig keus! Ver voor Bremen doken we de Autobahn af op zoek naar een tankstation. Dat lukte. Een litertje E10 (=loodvrij 95) kost € 1,519. Kijk, dat is nou leuk van de Duitsers.
We waren tegen drieën bij Holidaycentre Heidenau. Inschrijven en zelf een plekje zoeken. Het ziet er allemaal leuk (en nat) uit. We zochten en vonden een mooi vlak stukje. Pootjes uitdraaien en als een speer naar binnen. Naast ons staat nog een Nederlands stel en die vragen ons op de thee. Leuk.
Er zit hier een Grieks restaurant op de camping. Die hebben we even uitgeprobeerd: jammie, dat was lekker en veel te veel. Dat werd een doggy bag. De rekening was nog geen € 25,-!
En nou het meest spectaculaire van vandaag: ik lag vóór 9 uur in m’n kooitje. Kets versleten. Anneke kwam een half uurtje later, maar dat heb ik niet gemerkt.

Vrijdag, 9 mei ‘14
Tsjonge, wat gaat het tekeer. Het regenwater spoelt over de caravan en over camping Heidenau.
Om half negen konden we het opbrengen om op te staan. Alles zeer van de langzame: er is buiten niet te verkeren. De NL-buren op de koffie gevraagd en weer wat bijgepraat. Na de lunch hebben we de auto gepakt en zijn we naar Tostedt gereden voor wat inkoopjes en om wat rond te kijken. Hard hollend naar de supermarkt en onze behoeften bevredigd tussen de plensbuien door. Wandelen was niet mogelijk, dan maar een rondje met de auto. Het onweren en bliksemen neemt toe en als kers op de taart ook nog een geweldige hagelbui! Je leest het: WE GENIETEN!
Morgen willen we verder, maar de weerberichten zijn schandalig slecht. We komen tot de conclusie dat we eventueel nog een dag kunnen verspelen, dan halen we de ferry naar Oslo ook nog.
Ondertussen staat de camping blank maar tegen acht uur stopt ’t met regenen, bliksemen en waaien.
We zien wel hoe het morgen gaat lopen.

Zaterdag, 10 mei ‘14
Dat viel niet tegen vanmorgen. Een mager zonnetje, maar geen regen en ook de wind was afgenomen. Prima rijweer dus.
Om even over tienen staan we aangehaakt en tuffen we de camping af richting Hamburg: we zitten er maar een kilometer of 50 vanaf. Op de GPS krijgen we een verkeerswaarschuwing: Op de A1 richting Hamburg bevindt zich een file. Er staat niet bij hoe lang die is. Maar daar komen we vanzelf achter! Pas na de Elbe-tunnel komt er weer gang in de file: we zijn 50 kilometer opgeschoten in 2 uur tijd! Normaal staat er na twee uur zo’n 150 kilometer op de teller!
Het volgende voorval.
In Duitsland is de benzine relatief goedkoop, maar hoe dat nu in Denemarken zou zitten, dat wisten we niet. Het wordt dus zaak in Duitsland te tanken en niet te ver voor de grens om het optimale rendement te pakken. Daarbij niet langs de snelweg, maar van de weg af en in een mooi klein dorpje, dat was het idee. Afijn, aldus geschiedde. Alleen we vonden dorpje na dorpje geen benzinestation en de naald zakte zwaar in het rood. Met toegeknepen billen en ten einde raad stopten we langs de weg en belden aan bij een (wille)keurig huis en die wist te vertellen waar we een tankstation konden vinden. Halleluja, gered. Onze KIA heeft een tankinhoud van 50 liter en we kiepten er 51,3 liter in! Dat was dus echt op de laatste druppel! Maar nou de grap: we hebben er wel 40 kilometer voor omgereden! ”Had toch gewoon aan de snelweg getankt, eikel!”
Bij Flensburg de grens over (geen controles) richting Haderslev en Kolding. Na Vejle richting Horsens en daar willen we naartoe. Camping Husodde was het doel. Het ziet er erg leuk uit en de lucht betrekt, da’s minder. We prikken de caravan eerst verkeerd neer (met de deur tegen een rozenheg), maar na het omkeren staan we riant. Het begint te regen niet normaal.
We staan vlak bij een sanitair gebouw met een paar BBQ’s ervoor. Een drukte van belang: de mannen BBQen en de dames roken. Tandjes: die stoken er wat door! We liggen na elven in ons bedje en slapen als roosjes.

Geplaatst door zwit.too 3:04 Gearchiveerd in Denemarken Reacties (1)

Proefkamperen

....alles even uitproberen! (of niet?)

sunny -15 °C

Donderdag, 20 maart '14
Jawel, het komt eraan. De hele winter er naar uitgekeken en nu is het dan bijna zover. Volgende week gaan we weer een stukje rijden met de caravan. Van de stalling in Bathmen naar de dealer Lochem. Op dinsdag brengen en woensdag op het eind van de dag klaar (hopen we maar).
Zoals we hier boven al hebben gemeld willen we een BOVAG-keuring op de Zwit.too loslaten en een verbinding maken van de mover-accu naar de omvormer van het boordsysteem, dat is dus anders dan ik eerst in gedachten had, maar wellicht eenvoudiger.
Dan hebben we in ieder geval een beetje stroom aan boord als we niet aangekoppeld staan.
Nou, dat wilde ik even kwijt.

Maandag, 25 maart '14
Vannacht zakte de temperatuur naar de -1 graden. En wij hadden een afspraak met Holiday Sport in Lochem. Die gaan onze ZWIT.TOO een lekkere Bovag-beurt geven. Plus nog wat dingetjes.
Op tijd op pad naar Bathmen naar de winterstalling. 2 dagen van te voren bellen en hij staat netjes klaar. Zo ook nu. Caravanspiegels er aan vast, de auto ervoor mikken, verlichting controleren en rijen maar. Over een leuk, maar heel smal, weggetje binnendoor naar Lochem. Daar stonden ze al op ons te wachten. Alle zaken besproken (LED-verlichting monteren, kapot horretje maken, defect gasveertje vervangen) die op het lijstje stonden. Met de solo-auto terug naar huis. Morgenmiddag kunnen we de sleurvilla weer ophalen en in de stalling zetten.
Het begint toch wel te kriebelen ondertussen.

Woensdag, 16 april '14
Ik lees bovenstaande nog eens door een merk dat ik nog wel aan de bak moet.
De LED verlichting was niet leverbaar en zo ook het gasveertje van de disselbak niet.
Niet dramatisch, maar toch!
Vannacht heeft het nog gevroren! Maar overdag is het gewoon lekker weer.
Volgende week willen we de caravan uit de winterstalling halen en naar Lieren brengen. Daar kunnen we alles even testen zonder op 220 Volt te staan. Kachel en koelkast testen, kraantjes en het toilet.
We hebben vandaag spullen ten behoeve van de caravan van de zolder gehaald en die gaan we dan ook inladen in de ZWIT-TOO. Op de wegen zie je steeds meer auto-caravans en campers rijden.
Op donderdag 8 mei willen we richting noorden. Voor die tijd willen we nog even op een camping in de buurt proefkamperen om te kijken of alles klopt.

Maandag, 28 april '14
We hebben afgelopen vrijdag de caravan uit de stalling gehaald en naar Lieren gebracht. Daar konden we even controleren of alles werkte zoals we het in gedachten hadden. Nou, dat bleek wel het geval. Dus daarna de stroom maar aangesloten: kan de koelkast even lekker door koelen.
Vanmiddag, na een vroege lunch, op pad naar Lierderholt, een camping hier vlak bij. Inschrijven bij de receptie en wij wisten wel waar we ons spulletje neer wilden zetten. Gisteren hebben we namelijk even een wandeling gemaakt over deze camping! We kregen een plattegrond mee waar de route op ingetekend stond. Appeltje Eitje zou je zeggen! Niets is minder waar vrienden: wij belandden op een doodlopend weggetje helemaal achteraan op de camping. Keren ging niet en ik had geen zin om af te koppelen en dan met de mover aan de gang. Dus achteruit rijden met caravan! IK vind het een klereklus, maar het lukte uiteindelijk. Inmiddels werden we voorgereden door een medewerker van de camping in een golf-karretje! Die wist de weg wel! Het werd plekje 601 op een mooi veldje. Aansluitingen voor stroom, water, vuilwater en TV: ’t moet niet gekker worden.
Zoals gewoonlijk ben ik met het opzetten van de caravan buiten bezig, terwijl Anneke zich binnens caravans bezighoudt.
Een bericht kwam mij ter ore vanuit het binnenste: het waterpompje doet het niet (gisteren nog wel!). Simpel gezegd: de koelkast en de mover doen het nog wel (op stroom). En de rest, zoals binnenverlichting, toiletpomp en de eerder genoemde watervoorziening, werken geen van allen.
We hebben aardig de ziekte in, ook al omdat Holiday Sport op maandag gesloten is.
Er is iets mis tussen Holiday Sport en ons: er is geen chemie.
Voorbeelden? De mover en de luifel zijn op hetzelfde moment aangebracht. Anderhalf uur hebben we gewacht terwijl de caravan al lang klaar was. Ander voorbeeld: het deurslot ging kapot. Dat kan allemaal, dat snappen we ook wel. Maar dat er dan vervolgens tot drie keer toe verkeerde onderdelen gestuurd worden, vinden we toch niet handig.
En nu dit weer: alles zou gewoon moeten werken, maar nee hoor, het klopt weer eens een keer niet. Hoe bestaat het dan dat dit bedrijf verkozen wordt tot Caravanbedrijf van 2014? Komt dan alle ellende bij ons terecht, hebben wij gewoon pech. Of is er iets anders aan de hand?

Dinsdag, 29 april ‘14
Oh ja, we zijn gisteravond lekker naar huis gegaan, aan boord van de caravan is geen licht, geen water en een onbruikbaar toilet.
Vanmorgen gelijk aan de telefoon met Holiday Sport.
Na veel gemeier krijgen we M. aan de telefoon: die heeft de elektriciteit aangelegd.
Heel slordig, afgeknipte connectoren, veel houtzaagsel: een rommeltje dus.
M. gaf aan dat er waarschijnlijk in het kastje waar de omvormer heeft gestaan, een zwevende zekering moest zitten. Die kon wel eens kapot zijn: lekker. Nou, daar zat het niet. Volgende klus: het dubbelbed afbreken. Daaronder bevindt zich de accu voor de mover (en nu dus ook voor alle andere 12 volt functies, hopen we). Op de accubak zit de omvormer. De accu kan ongeveer 12 cm heen en weer schuiven in deze accubak. Als je dan een draad voorzien van een schoentje en die op de accu vastzet waar die moet zitten en vervolgens schuift de accu 12 cm naar achteren: je voelt hem, het schoentje breekt van het kabeltje af. En dat was dus het probleem!
Oplossing: de accu geborgd, schoentje aangeklemd, schoentje bevestigd op de accu….
Stroom erop….. alles werkt. Stroom eraf…… alles werkt! Joehoe, geregeld.
Twee vragen: waarom staat een accu in een accubak die vrolijk heen en weer kan schuiven en waarom maak je een draadje zo kort dat ie afbreekt als de accu maar een klein beetje beweegt.

Geplaatst door zwit.too 8:58 Gearchiveerd in Nederland Reacties (7)

Noorwegen...

...daar willen we heen!

overcast 11 °C

Naar meer zonuren

We zijn naar Caravana in Leeuwarden geweest samen met Jeanne en Evert. DE kampeerbeurs van het noorden.
Nee, we zoeken geen nieuwe caravan of camper:
we zijn uiterst tevreden met onze eigen caravan: ’n Beyerland Vitesse 460 FB lite van het bouwjaar 2003.
We willen informatie over Noorwegen.
Want dat is het doel voor de grote trip van dit voorjaar.
We hebben inmiddels de oversteek Frederikshavn – Oslo geboekt op 15 mei. We liepen tegen zo’n aantrekkelijke prijs aan voor de oversteek van 9 uur dat we (dat) echt niet konden (laten) lopen.
Jeanne en Evert gaan ook met diezelfde veerdienst alleen een tijdje later en een beetje duurder.
We liepen tegen stapels informatie aan en werden met de minuut enthousiaster: wat een mooi land is het en met zoveel aantrekkelijke bestemmingen.
Ik heb maar één minpuntje kunnen ontdekken: het is schreeuwend duur. Werkelijk alles kost bakken met geld. De laatste twee jaar en drie reizen zijn we gewend aan campings voor een prijs van € 16,- per nacht, hier zien we tarieven van rond de € 40,- per nacht!

De oplossing voor deze uitdaging is om per betaalde campingovernachting een wilde (gratis) overnachting te doen.
Gelukkig kennen ze hier in Noorwegen het allemansretten: je mag je tentje/caravan overal neerzetten als het maar meer dan 150 meter verwijderd is van bebouwing. Als het kan kun je toestemming vragen van de landeigenaar. Geen idee hoe dat in de praktijk gaat uitpakken.

Er is nog een technische uitdaging die we opgelost willen hebben: als we wild-kamperen (dus geen 220-voltaansluiting van 'n camping), hebben we wel een beetje 12-volt-stroom nodig voor het waterpompje, toiletpomp en voor verlichting. De auto-accu heeft te weinig Ah's en wordt dus afgekoppeld.
Maar we hebben nog een stevige 105 Ah accu in de caravan staan ten behoeve van de mover! Dus gaan we een verbinding maken met een plus- en een min draad vanaf de mover-accu naar de dissel, alwaar een CEE-stopcontact zit waar de stekker van de caravan in gaat en dan.... is de cirkel rond!
Toch??? De koelkast zal dan op gas moeten draaien en mocht de kachel aan moeten: idem.

Geplaatst door zwit.too 8:03 Gearchiveerd in Nederland Reacties (0)

(Neder) land in zicht...

...en net zo koud als waar we waren!

rain 11 °C

Woensdag, 9 oktober. Van Villers-lès-Nancy naar Aywaille (B)
De grond onder ons voortenttapijtje is iets droger geworden, maar het is nog steeds een grote bende. Gevallen bladeren en klei onder onze campingsloffen. Maar het is nog steeds droog en dat is lekker om de handel weer rijklaar te maken. De laatste klusjes zijn afgehandeld, Kia staat voor de sleurvilla en we verlaten om kwart voor tien de Campéole le Brabois. We hebben gelijk twee uitdagingen: we moeten een tankstation zien te vinden voor we de A33 op gaan en we krijgen een waarschuwing van Mia dat er een wegblokkade is op onze route. Klus 1 losten we op door een dorpje binnen te rijden op zoek naar een benzinepomp en dat lukte snel en goedkoop. Opgelost. Klus 2 hebben we genegeerd en zijn gewoon de A33 opgereden met het idee: we zien wel.
Ook dat pakte goed uit: geen problemen ondervonden. Om Nancy heen en het wegnummer is nu de A31 naar Metz. Thionville voorbij en dan zit je zo maar in een ander land: Luxemburg. Een stukje A6 tot Arlon en we zijn alweer in een ander land, België deze keer. Daar besloten we de N4 te nemen in plaats van de A4 en daarna de A26 richting Luik/Liège. Achteraf was dat niet zo’n logische beslissing, maar ja, da’s achteraf. Maar we kwamen we op de E25 en dat was de bedoeling. Onderweg hebben we wat regen gehad, maar dat mocht eigenlijk geen naam hebben. Maar het is te fris om buiten de caravan een stokbroodje op te eten: aan boord dus.
Bij afslag 46 ligt het aardige plaatsje Aywaille en dat ligt weer vlak onder Luik.
Uit de omschrijving van de campinggids: Domaine Château de Dieupart: E25 verlaten via afrit 46 Remouchamps/Aywaille. Bij verkeerslichten rechtsaf richting Aywaille en voor de kerk rechtsaf. Parkeerterrein Delhaize direct li en re. Oprijlaan naar kasteel oprijden. Cp staat aangegeven.
En ja hoor, je rijdt zo op een heel fraai kasteeltje aan! Bij de receptie een bordje: zoek het zelf maar uit (maar dan anders). We zochten en vonden een mooi, recht plekje aan de Amblève. De villa afgekoppeld, netjes op z’n plekkie gemoverd en dan begint het te regenen! Als een speer de pootjes uitgedraaid en de luifel uitgerold: we staan (een beetje) droog. We blijken de enige passant te zijn, er zijn een paar die hards die hier het hele seizoen staan, maar dat is het dan ook. Prachtig sanitair!
Op naar de supermarkt. Wat eten we vandaag? We laten ons inspireren door de vele aanbiedingen. We hebben als voorgerecht sushi en als hoofdgerecht een lekkere, warme gebraden halve kip. Met daarbij gebakken aardappelschijfjes en sperzieboontjes. Man, da’s smullen!
Ook hier is geen internet te ontdekken en we laten het maar zo. Vandaag 270 kilometer getoerd en morgen zijn we thuis.

Donderdag, 10 oktober, ….genoeg is genoeg.
Vanmorgen kletterde de regen over ons dak! Toch maar even uit de vette lappen om de kachel aan te zetten en nog één keer omdraaien. Maar dan moet het toch gebeuren. We slaan het douchen maar over en wassen ons aan boord. Ontbijt met cerials en banaan met een kopje thee. Aan de slag: Anneke binnen en ik buiten. Samen de luifel naar beneden gehaald en even verticaal laten hangen om de druppels en de blaadjes er af te halen. We zijn wat later dan gewoonlijk, maar de te overbruggen afstand is minder dan anders. Goed, we zijn rijklaar en Anneke gaat nog even naar de buurman (Delhaize) voor vers stokbrood en ik reken even af voor deze overnachting. Wat een prachtig plekje is dit en dat op het Domaine van een geweldig mooi Kasteeltje. Kijk maar eens: www.dieupart.be.
We zitten zo op de snelweg naar Luik en vanaf daar staat Maastricht op de borden: appeltje eitje. De lucht is erg donker met soms een zonnestraaltje. Bij Maastricht geeft Mia een waarschuwing voor een ongeluk bij Weert. We krijgen de tip om over de A73 te rijden en dat is ook geen straf. Nijmegen voorbij en richting Arnhem. Onderweg nog een koffiepauze met een pain au chocola en we hobbelen de laatste kilometers van deze vakantie. Om 14.30 uur zit deze trip erop en zetten we de caravan in Beekbergen neer om uit te laden. Ons huisje is koud: de thermostaat stond op 10 graden, maar binnen de kortste keren is het behaaglijk warm. We zijn weer thuis, het zit erop, de caravan kan, na een grondige poetsbeurt, de stalling in en plannen voor volgend jaar hebben we ook al.
Voor de statistici: vandaag hebben we 260 km gereden en het totaal van deze trip in 4309 kilometer.
De caravan heeft, en dat zul je begrijpen, minder gereden, want we gaan ook nog wel eens solo op pad. We hebben veel gezien, mooi weer gehad en wat mindere dagen, maar im ganzen Grossen een prima trip.
We danken onze volgers voor hun interesse en voor hun welgemeende commentaren!

Geplaatst door zwit.too 13:11 Gearchiveerd in Nederland Reacties (2)

Nog steeds NOORD

...en veel bladgoud

overcast 17 °C

Maandag, 7 oktober, van Chagny naar Nancy
Om een uur of tien rijden we. Alles is grijs, de huizen, de bergen, de lucht en ons haar. (Haha)
We zitten verlegen om benzine dus dat was klus #1. We rijden, op weg naar de A31, een paar dorpjes door en ineens is het klaar: twee benzinestations. We pakken de rechtse, logisch, en gooien de zaak vol. Na het afrekenen trekken we op en komen langs pomp #2. Shit, veel goedkoper, dat is balen, maar niets aan te doen. Al snel zijn we op de autoroute met z’n tolpoortjes. Kaartje pakken en doorrijden. Dijon komt al heel snel langs en we blijven gezellig op de A31. Metz en Nancy staan dan al op de borden. Onze Mia waarschuwt ons iedere 20 kilometer dat we weer 20 kilometer opgeschoten zijn. Daar blijf je wakker van! Bij Nancy werd Mia echt goed wakker want dan moet de route wel secuur aangegeven worden. Ze kweet zich uitstekend van haar taak en bracht ons bij Campéole le Brabois in het plaatsje Villers-lès-Nancy. Kwart voor drie stonden we als nummer 6 in de rij om in te checken: niet te geloven. Allemaal Nederlanders (er kwamen er nog meer bij!) 1 Duits stel en een Engels stel. Dat was dus voor drieën. Het is nu 20:30 uur en er zijn inmiddels nog stromen campers binnengekomen. 70% is camper, 25% caravans en dan nog een enkele vouwwagen en twee tenten. Voilà, de doorsnee campingbezetting in het najaar.
Bijna 300 kilometer asfalt verslonden in grijstinten.

Dinsdag, 8 oktober, Nancy
Het is echt herfst! We hebben het kacheltje stand by. We staan vlakbij een majestueuze eik. En dat zul je weten ook in de herfst! Vallende eikeltjes en bladgeritsel. De grond droogt langzaam iets op maar onder onze campingklompen bevindt zich nog steeds een stevig laagje klei.
Anneke heeft vanmorgen van een wasje weggewassen en niet gedroogd. De droger was nog niet klaar toen wij op pad gingen.
Vlak bij de camping is een bushalte en je kunt via verschillende bussen in het centrum van Nancy komen. En dat deden we dan ook. De chauffeur had niet terug van €10,- en bood ons een gratis rit aan! We stapten uit bij de Rue d’Amerval, gingen rechts af richting belangrijkste gebouwen en stonden gelijk oog in oog met met goud behangen poorten en lantarenpalen: onvoorstelbaar wat een rijkdom. Dat was pas de eerste verrassing en Nancy heeft er veel meer te bieden.
Even een stukje historie, want we staan inmiddels op het Place Stanislas.
Waar komt die naam vandaan?
Stanislaus Leszczynski (koning van Polen) is de schoonvader van Lodewijk XV. De laatste schenkt in 1736 Lotharingen aan Stanislas maar Lotharingen blijft onafhankelijk van de Franse Troon. Als in 1766 Stanislas overlijdt vervalt Lotharingen aan Frankrijk. In 1755 wordt het Place Royal ingewijd en heet inmiddels Place Stanislas. In alle vier de hoeken van het plein staan monumentale hekken vol met afbeeldingen in bladgoud. Het beeld van Stanislas staat centraal voor het huidige Hotel de Ville.
Er omheen, en dat is toeval, zijn hoveniers, tuinarchitecten en ander artistiek aangelegd buitenvolk heel druk bezig geweest om allerlei verschillende tuinen, landschapjes, mozaïeken etc. op het plein te bouwen. Bakken met kruiden, met groenten, vruchten, bloemen, je roept het maar. Het ziet er geweldig uit. Op de Grande Rue, omgeven door heel veel oude gebouwen hebben we koffie gedronken. Boven ons hoofd warmtelampen. Alleen het feit dat ze er hangen verwarmt je al, maar ze deden het niet! Er tegenover staat de Eglise St-Ẻpvre. Je kan er niet in, maar de buitenkant is zeer de moeite waard om te aanschouwen. Er wordt in fasen gerestaureerd: van goor zwart/grijs naar een stralende zandkleur. We zochten de Place de la Carrière op wat vroeger een rij- en oefenbaan was (het woord zegt het al). Aan weerszijden prachtige gebouwen en in het midden een dubbele rij bomen. Aan de kant van het Stanislas plein vind je de Arc de Triomphe, niet geïnspireerd op die in Parijs maar op die van Septimus Severus uit Rome. Ook al weer mooi. We zijn weer even langs de tuintjes etc. geweest en zagen weer nieuwe dingen. Achter het Hotel de Ville staat la Cathedrale die gebouwd is in het begin van de 18e eeuw. Die vonden we niet zo erg indrukwekkend, maar misschien hebben we inmiddels wel te veel kerken en kathedralen gezien.
In een klein zijstraatje hebben we een hapje gegeten, nog een beetje rondgekeken, bij de VVV gevraagd waar we een halte kunnen vinden voor de bus naar Villers-lès-Nancy en zo arriveren we om half vier weer op de camping. En de was is droog. Wat een indrukken weer vandaag. Nancy heeft ons heel positief verrast.

Geplaatst door zwit.too 9:31 Gearchiveerd in Frankrijk Reacties (0)

(Berichten 46 - 50 uit 96) « Pagina .. 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 .. »