Een Travellerspoint blog

Lourdes rond

Rond Lourdes

overcast 26 °C
Bekijk Naar GAUDI ? op zwit.too's reiskaart.

Zaterdag, 27 september ‘14
Ik zal het weten ook: het is m’n verjaardag! Om 08:15 uur, we liggen nog lekker in de kooitjes met het kacheltje aan) gaat m’n telefoon! Schoonzus Geertje uit Griekenland. Dat vind ik nou toch zo leuk, hè, alleen een beetje vroeg. Internet is een probleem hier en de campingbaas ziet dat als een uitdaging. Hij stelt alle smartphones, tablets en laptops in op zijn systeem. Maar…je kan er alleen gebruik van maken als je in een soort woonkamertje zit inclusief sofa en een paar afgetrapte oude stoelen en een bureau: je snapt de setting.
We willen Lourdes in. En natuurlijk eerst naar de Office du Tourisme. Die zit midden in Lourdes.
Na een dik half uur wandelen zijn we dan in het centrum en bij het toeristenbureau kregen we het een en ander aan informatie. We sjouwen wat rond, zakken neer op een terrasje en besluiten terug te gaan voor de lunch. We verbazen ons over de prullaria die er te koop wordt aangeboden.
We wandelen weer terug naar de camping. Na lunch en dutje gaan we weer op pad met de auto maar nu met het idee om een stukje van de omgeving te zien en dan in het centrum te parkeren om dichter bij het hele Maria/Bernadette gebeuren te komen.
Het lukte allemaal: we raakten de auto in het centrum kwijt en liepen de Rue Basse en de Bld de la Grotte in. Het barst van de souvenirwinkels en de keus is enorm. Mariabeeldjes, Bernadette beeldjes, andere beeldjes, lelijke beeldjes, mooi beeldjes, moderne beeldjes, ouderwetse beeldjes. En verder kaarsjes, kaarsen, giga kaarsen, kaarsen met houder, kaarsen met windscherm… u roept het en ze verkopen het. We zien heel veel nationaliteiten, maar het aandeel Hindoestanen en Indiërs valt op.
Dat is ook te merken aan het aantal restaurantjes die mikken op dat publiek. Wij zijgen neer in een restaurantje van Baskische signatuur en zien steeds meer mensen richting Sanctuaire, Basiliques en de Grot lopen. Allemaal gewapend met …. Kaarsen! Om negen uur is er een fakkeloptocht (iedere dag!) waaraan kennelijk duizenden mensen deelnemen. Wat een omzet voor die kaarsboeren!
Oh ja, in Lourdes komen na Parijs de meeste toeristen in Frankrijk: 6.000.000 per jaar!
Morgen gaan we ons onderdompelen in wat we nog niet gezien hebben, dat belooft wat!

Zondag, 28 september ‘14
Vannacht heerlijk geslapen, niet te warm, niet te koud. Even later bleek dat het dakluik de hele nacht heeft opengestaan. Gelukkig heeft het niet geregend anders waren we er niet eens uitgekomen.
Maar, vrienden…..dit wordt de dag. De dag dat wij Lourdes gaan aanschouwen.
Laat ik even met het volgende beginnen. Ik ben een rasechte ongelovige en Anneke heeft nog steeds wel wat met geloof. Dus onze reacties lopen nog wel eens uiteen. Maar ik geef slechts mijn mening weer en soms denkt Anneke er anders over. Ik vind het allemaal poppenkast en één groot commercieel gebeuren. In de straatjes naar het Heiligdom barst het van de souvenirwinkels en daar worden onder andere kaarsen verkocht. De meest gangbare maat kost € 1,- en wordt daar met handenvol verkocht. Wij kochten een zelfde kaars bij de Grotte de Massabielle voor € 2,50!
Hoe zit het daar in elkaar? Je gaat via de Boulevard de la Grotte over een brug die de Gave du Pau overspant en komt dan op de Boulevard Père Rémi Sempé. En zo wandel je het Sanctuaire op. Gelijk links vind je de Basilique Souterraine St Pie X. Deze Basilique is onder de grond aangelegd en is verschrikkelijk groot. 1000en mensen kunnen erin. Ook met rolstoelen en bedden, er zijn voldoende hellingbanen waar de vrijwilligers (en dat zijn er ook heel veel!) mensen richting centrale altaar kunnen rijden. Er was net een dienst afgelopen en een stroom vrijwilligers duwden rolstoelen naar buiten. We hebben het ook aan alle kanten bekeken en kwamen via een andere uitgang weer buiten. Daar sta je dan tegen de Basiliques aan te kijken, het zijn er twee boven elkaar. We zagen fraaie voorbeelden van 3D mozaïeken (ik zou niet weten hoe ik het anders moet noemen) en muurschilderringen. En overal mensen met sjaaltjes om! Dezelfde kleur sjaaltje? Dan hoorde je bij…etc. Druk, druk, druk. Na daar alles bekeken te hebben liepen we naar buiten en beneden naar de Gave du Pau want daaraan ligt de Grotte de Massabielle waar Bernadette Soubirous Maria zag verschijnen op de 11e februari 1858. Daarna zal dat nog 17 keer gebeuren volgens…wie of wat bleef mij onduidelijk. Je gaat in de rij staan (we hadden inmiddels een te dure kaars aangeschaft en 50 cent van de prijs afgekregen: ze kon niet wisselen!) en dan langzaam aan kom je bij de grot. Daar moet je ceremonieel de rots aanraken aan de linkerkant en zo voortschuifelen. Na een paar meter is een soort display gemaakt met mooie (kunst) bloemen en een klein klaterend beekje. Dit alles achter dik plexiglas en fraai uitgelicht. Daarna schuifel je verder als Jules de Korte met je linkerhand aan de rots. Ware het niet dat die grot niet op mijn lengte berekend is, Anneke de fotocamera klaar had en een zustertje in de lach schoot toen ik m’n kop stootte.
Tja, en dan kom je bij een straat waar je je kaars aan mag steken en in een houder zetten. Dit hier is strak georganiseerd: geen geknoei met kaarsvet, alles ordelijk en netjes. Kaarsen van €1,- tot €150,-: je ziet ze allemaal. We wandelen verder en komen bij een gedeelte waar de dames van de heren gescheiden worden. Geen idee waarom, maar de verschillende seksen staan in twee rijen om toegelaten te mogen worden. Later begrijpen we dat het hier om onderdompelingen gaat: van een handje vol vocht tot compleet onder water. We wilden het niet meemaken. Terug langs Maria in de Grot en op naar het heilige water. Wat hebben we daar gelachen! Hele gezinnen komen hier naar toe om flessen en jerrycans met Lourdes Leidingwater (dat heet Heilig Water) te vullen! Tientallen kranen en nog plaats tekort. Overigens kun je het water ook op laten sturen, je betaalt alleen de postzegel: het water en de verpakking is gratis! Het was een indrukwekkende vertoning/poppenkast en wat gaat daar een geld om!
Het was vandaag een beetje sombere dag, totaal geen zon gezien dus en dat is jammer van de foto’s. Maar er zijn er een hoop erg leuk geworden!

Geplaatst door zwit.too 6:53 Gearchiveerd in Frankrijk

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Deze blog bericht is nu gesloten voor reacties van niet-leden van Travellerspoint. Je kan nog wel een reactie achter laten als je lid bent van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint